Edam je tradiční holandský sýr, který se vyrábí z kravského pasterizovaného mléka. Tento lahodný sýr je pojmenován po malebném stejnojmenném městečku, které se nachází v provincii Severní Holandsko. Výroba tohoto sýru začala již ve středověku a během krátké chvíle se Edam stal oblíbeným sýrem námořníků, kteří si ho často brali na své daleké cesty po moři. Obliba Edamu se postupně šířila i do vzdálených kolonií, jako jsou například Filipíny, Indonésie či Jižní Afrika. I tam je Edam dodnes oblíbenou a vyhledávanou lahůdkou.
Celé kolo Edamu váží cca 1.9 kg a má tvar koule, která je obalena v červeném parafínovém vosku. Ten mu dodává charakteristický vzhled a také napomáhá udržet jeho dlouhou trvanlivost, která je v řádu několika měsíců.
Díky své jemné, oříškové a mírně slané chuti je Edam vyhledávaným a oblíbeným sýrem napříč všemi generacemi. Je také velmi zdravý, neboť v porovnání s tradičními holandskými goudami obsahuje jen 40% tuku v sušině. Mohou si ho tedy dopřát i ti, kteří si hlídají váhu nebo dbají na zdravý životní styl.
Edam skvěle chutná s ovocem, jako jsou hrušky, jablka, broskve a meruňky, které jeho jemnou chuť dokonale doplňují. Jako většina sýrů se také často konzumuje s pečivem anebo s krekry. V Holandsku je tato kombinace vyhlášeným dezertem, který se nejčastěji podává po obědě či večeři. Edam se velmi dobře rozpouští, takže ho můžete použít i na zapečení do toastů anebo na oblíbený smažený sýr.
Pokud patříte mezi milovníky vína, k tomuto sýru můžeme doporučit Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay anebo Syrah. Nám Edam nejvíce chutná v kombinaci se španělským bílým vínem Dominio de Punctum, ale zajímavá je také kombinace s červeným vínem Mala Vida. Za nás obě tato vína dokonale doplňují chuť sýra a zvyšují tak celkový gastronomický zážitek.
Prodej pouze po celých kusech. Cena je uvedena za celé kolo, která váží cca 1.9 kg.
Datum minimální trvanlivosti: 21.11.2024