Comté 4-6 měsíců, AOC

Kód: 3090/100 3090/150 3090/200 3090/250 3090/300 3090/400 3090/500 3090/1KG Zvolte variantu
74,90 Kč 112,35 Kč 149,80 Kč 187,25 Kč 224,70 Kč 299,60 Kč 374,50 Kč 749 Kč od 74,90 Kč 66,88 Kč bez DPH 100,31 Kč bez DPH 133,75 Kč bez DPH 167,19 Kč bez DPH 200,63 Kč bez DPH 267,50 Kč bez DPH 334,38 Kč bez DPH 668,75 Kč bez DPH od 66,88 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Možnosti doručení

Sýr Comté pochází z Francie, vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka a zraje zhruba 4 - 6 měsíců. Jedná se o jeden z nejstarších sýrů na světě, který v pohoří Jura vyráběli již Keltové. Comté se může vyrábět z mléka pouze 2 druhů krav a to z krav plemene Montbéliarde a Simmental. Mléko krav, které se pasou na horských loukách ve velké nadmořské výšce, je velmi kvalitní. Aby byla jeho kvalita zachována, na výrobu Comté se smí používat pouze čerstvé mléko, které při zpracování nesmí být starší než 24 hodin. Skladování mléka pro výrobu Comté je přísně zakázáno. Díky tradiční receptuře a přísným postupům při výrobě se tento sýr pyšní ochrannou známkou AOC (appellation d'origine contrôlée), která garantuje nejen kvalitu produktu, ale i jeho pravost.

Sýr Comté se vyrábí ve tvaru velkého kola, který má průměr 40 - 70 cm a váží 30 - 55 kg. Na povrchu má sýr zrnitou kůrku tmavě žluto-hnědé barvy, která není určena ke konzumaci. Z boku je sýr označen hnědým nebo zeleným pruhem, podle kterého lze rozpoznat kvalitu sýru. Pokud má Comté z boku hnědý pruh, jedná se o sýr průměrné kvality. Pokud je pruh zelený a je na něm obrázek kravského zvonce, jedná se o velmi kvalitní sýr.

Comté se prodává v různých stupních zrání, od 4 měsíců do 1 roku, a podle délky zrání se liší v chuti a konzistenci. Mladší sýry chutnají po čerstvém mléku a jejich chuť je jemně nasládlá. Čím déle sýr zraje, tím více je jeho chuť ořechově-pikantní a konzistencí je tvrdší.

Francouzský sýr Comté se hodí se do teplé i studené kuchyně, a jelikož se dobře rozpouští, často se používá do sýrového fondue, na zapečení do toastů anebo do sýrových koláčů zvaných quiche. Dobře také chutná s fíkovou, pomerančovou či hruškovou salsou. K tomuto sýru lze podávat jakékoliv dobré víno, k mladšímu Comté můžeme doporučit jemné růžové víno  Cuvée rosé a k vyzrálejšímu sýru spíše červené Zweigeltrebe, které má plnou, bohatou chuť.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: nepasterizované kravské mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, syřidlo

Alergen: mléko

Tuk v sušině: 45%

Délka zrání: 4 měsíce

Výrobce, země původu: Fromagerie de L'Ermitage, Francie

Skladování: skladujte při teplotě 4–8 °C

Doplňkové parametry

Kategorie: Sýry krájené a kusovky
Země: Francie
Mléko: kravské
Laktóza: ano
? Délka zrání: 0-5 měsíců (mladé - mladé uleželé)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: