Sýry bez laktózy

Milujete sýry a jiné mléčné výrobky, ale kvůli laktózové intoleranci se jim musíte vyhýbat, protože po jejich konzumaci vás trápí nadýmání, plynatost a další nepříjemné zažívací potíže? Pokud netrpíte absolutní intolerancí, sýry si můžete bez obav dopřát. Musíte ale zvolit sýry bez laktózy anebo ty, které laktózu obsahují pouze ve stopovém množství.

Obecně platí pravidlo, že nejvíce laktózy mají sýry obsahující syrovátku (např. mozzarella nebo burrata), čerstvé sýry (například ricotta nebo cottage sýr) a též nízkotučné sýry s označením „light.“ Dokonce i 30% eidam nebo mladé goudy mají vysoký obsah laktózy. Je to dáno tím, že laktóza je rozpustná ve vodě.

Naopak, mezi sýry bez laktózy (anebo pouze ve stopovém množství) patří především tvrdé a vyzrálé sýry, jako je například švýcarský Ementál, Parmigiano Reggiano, Gruyére, Appenzeller, Tiroler Adler, Magoth, vyzrálé goudy (cca 1.5 roku a více), extra zralý Cheddar apod. U těchto vyzrálých sýrů se laktóza během zrání štěpí na jednoduché cukry (glukózu a galaktózu), které následně přemění na kyselinu mléčnou. Ta je lépe stravitelná než samotná laktóza. Proces štěpení laktózy vysvětluje, proč jsou tyto vyzrálé sýry považovány za sýry bez laktózy a proč lidem s intolerancí na laktózu tyto sýry nezpůsobují zažívací potíže.

#ShowMore#

Nicméně, vždy prosím pamatujte na to, že každý sýr se vyrábí jiným způsobem, tudíž obsah laktózy (mléčného cukru) může kolísat. Příznaky a citlivost na laktózu jsou u každého jedince velmi individuální, proto se vždy raději poraďte se svým lékařem a raději nekonzumujte ty sýry, u kterých si nejste 100% jisti, že se jedná o sýry bez laktózy.

Na závěr nesmíme zapomenout zmínit, že laktóza je přítomna ve všech typech mléka, nejen v tom kravském, ale i v kozím, ovčím či buvolím mléku. Zároveň je zapotřebí odlišovat intoleranci na laktózu od alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM). U intolerance na laktózu vyvolává problém mléčný cukr, kdežto u alergie na bílkovinu kravského mléko způsobuje problémy mléčná bílkovina. U tohoto typu alergie se tedy nesmí konzumovat žádné sýry, ani jiné mléčné produkty.

17 položek celkem
Gouda_mlada_bez_laktozy
Novinka Doporučujeme
od 40,98 Kč bez DPH
od 45,90 Kč
Kód: 1001/100
Beemster vlaskaas holandský sýr
Novinka
od 71,34 Kč bez DPH
od 79,90 Kč
Kód: 1055/100
Parmigiano Reggiano - parmezan
od 80,27 Kč bez DPH
od 89,90 Kč
Kód: 3432/100
švýcarský nepasterizovaný sýr appenzeller
od 84,73 Kč bez DPH
od 94,90 Kč
Kód: 3600/100
Ementál švýcarský - sýr s velkými oky
od 71,34 Kč bez DPH
od 79,90 Kč
Kód: 3610/100
Gruyére švýcarský, AOC
od 89,20 Kč bez DPH
od 99,90 Kč
Kód: 3620/100
Tete de moine švýcarský sýr
Doporučujeme
od 84,73 Kč bez DPH
od 94,90 Kč
Kód: 3625/100
Sýr Tete de Moine nakrouhyný na růžičky
od 89,20 Kč bez DPH
od 99,90 Kč
Kód: 3626/100
Magoth bezlaktózový sýr
od 80,27 Kč bez DPH
od 89,90 Kč
Kód: 3640/100
Hotová směs na sýrové fondue
205,36 Kč bez DPH
230 Kč
Kód: 3660
Sýrová směs na fondue Appenzeller
223,21 Kč bez DPH
250 Kč
Kód: 3665
Cambozola - dvouplísňový sýr z Německa
Doporučujeme
od 71,34 Kč bez DPH
od 79,90 Kč
Kód: 4400/100
Boska škrabka na sýr Milano
321,49 Kč bez DPH
389 Kč
Kód: 8050
Boska škrabka na sýr Monaco
453,72 Kč bez DPH
549 Kč
Kód: 8054
Sýrové struhadlo na parmezán Boska
Doporučujeme
288,43 Kč bez DPH
349 Kč
Kód: 8121