Francouzské sýry

Sýry se ve Francii vyrábí již tisíce let, mají tedy za sebou bohatou a dlouhou historii. Tato tradice je pevně zakořeněná v kultuře země a je nesmírně důležitá pro její kulturní identitu. Výrobě sýrů je ve Francii věnována zvláštní pozornost, neboť se jedná o klíčový prvek její gastronomie, který je neodmyslitelně spjat s francouzským životním stylem.

Podle historiků se výroba francouzských sýrů rozvinula během středověku, kdy se sýry začaly vyrábět v klášterech. Kláštery byly v té době centry vzdělanosti a technického pokroku, a tak se staly ideálními místy pro rozvoj a zdokonalování sýrařských technik. Mnichům se tak podařilo vytvořit mnoho unikátních receptur, které se předávaly z generace na generace a mnohé z nich jsou stále využívány dodnes.

Nicméně, skutečný rozmach francouzských sýrů přišel až v 60. letech 19. století, kdy Louis Pasteur vyvinul metodu konzervace potravin, zvanou pasterizace, která umožnila prodloužení trvanlivosti sýrů bez ztráty jejich specifické chuti a textury. Díky tomu se francouzské sýry mohly dostat do širšího oběhu a staly se nedílnou součástí francouzské i světové kuchyně.

Zatímco Francie je nejvíce spojována se sýry s modrou plísní a s měkkými zrajícími sýry, v celé zemi se vyrábí několik stovek dalších druhů francouzských sýrů. Regiony obklopující Paříž a její severozápad se specializují na měkké zrající sýry, jako je slavný Brie a Camembert, zatímco oblasti na východ se zaměřují spíše na výrobu polotvrdých sýrů, jako je Ementál a Comte. Oblast Auvergne je vyhlášená sýry s modrou plísní, např. Roquefort, Blue d´Auvergne. Baskicko na jihu Francie je domovem Ossau-Iraty, lahodného polotvrdého sýru z ovčího mléka.

#ShowMore#

Mnoho druhů francouzských sýrů nese označení AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), což je zákonem chráněné označení zeměpisného původu. Toto označení sýrů zaručuje, že daný francouzský sýr byl vyroben tradičním způsobem v určené zeměpisné oblasti, a že i mléko, které bylo na výrobu použito, pochází od krav ze stejného regionu. Sýry s označení AOC jsou zárukou vysoké kvality a tradice.

Nejznámější francouzské sýry, které získaly popularitu po celém světě, patří Brie, Camembert, Roquefort, Saint Agur, francouzský Ementál, Comté, Fourme d´Ambert, Bleu d’Auvergne, Morbier, Reblochon, francouzské klášterní sýry (Chaussée aux Moines, Port Salut…) a mnoho dalších.

17 položek celkem
Francouzský sýr Bleu d´auvergne
od 57,95 Kč bez DPH
od 64,90 Kč
Kód: 3000/100
Francouzský sýr Brie neutral
od 40,98 Kč bez DPH
od 45,90 Kč
Kód: 3002/100
Kozí sýr s plísní - chevre plísňové
od 62,41 Kč bez DPH
od 69,90 Kč
Kód: 3034/100
Chevre natural kozí čerstvý sýr
od 62,41 Kč bez DPH
od 69,90 Kč
Kód: 3036/100
Čerstvý kozí sýr s medem
od 62,41 Kč bez DPH
od 69,90 Kč
Kód: 3038/100
Morbier Montagnon s popelem
od 62,41 Kč bez DPH
od 69,90 Kč
Kód: 3045/100
Ementál francouzský - sýr s velkými oky
od 57,95 Kč bez DPH
od 64,90 Kč
Kód: 3050/100
Raclette sýr na rakletování
od 57,95 Kč bez DPH
od 64,90 Kč
Kód: 3052/100
Roquefort Papillon Noir
od 106,25 Kč bez DPH
od 119 Kč
Kód: 3060/100
Saint agur sýr s modrou plísní
Saint Agur
Skladem
od 106,25 Kč bez DPH
od 119 Kč
Kód: 3068/100
Chaussee aux moines
Akce Doporučujeme
–17 %
168,75 Kč bez DPH
189 Kč
Kód: 3070
Sýr Comte, AOC.
od 66,88 Kč bez DPH
od 74,90 Kč
Kód: 3090/100
Camembert Le Pere Alexandre_sýr s bílou plísní
97,32 Kč bez DPH
109 Kč
Kód: 3232
Reblochon de Savoie
Akce Doporučujeme
191,07 Kč bez DPH
214 Kč
Kód: 3252
Boska škrabka na sýr Milano
321,49 Kč bez DPH
389 Kč
Kód: 8050
Boska škrabka na sýr Monaco
453,72 Kč bez DPH
549 Kč
Kód: 8054
Sýrové struhadlo na parmezán Boska
Doporučujeme
288,43 Kč bez DPH
349 Kč
Kód: 8121