Italské sýry

Historie italských sýrů začala před více než 2000 lety, kdy Římané vynalezli lis na sýr a začali experimentovat s výrobou sýrů. Například zkoumali zrání sýrů za různých podmínek, vliv délky zrání na chuti, konzistenci a vůni. Římané také jako první začali vyvážet sýry do okolních zemí.   

V současné době se v Itálii vyrábí více než 2000 druhů italských sýrů a to od čerstvých, jemných sýrů, jako je Mozzarella, až po tvrdé, vyzrálé sýry s výraznější chutí, jako je Grana Padano nebo Pecorino Romano. V podstatě každý region v Itálii má svůj vlastní sýr, který představuje místní zemědělské dědictví a kulturu, např. parmezán z provincie Parma, mozzarella di bufala z Kampánie, Taleggio z Lombardie apod. Zároveň má každá oblast tradiční proces výroby a techniku zrání, díky čemuž je jejich sýr z dané oblasti jedinečný.

#ShowMore#

Není tedy překvapením, že mnoho druhů italských sýrů nese označení DOP (Denominazione di Origine Protetta), což je chráněné označení původu (CHOP), které zaručuje, že je sýr vyroben z místního mléka v určitém regionu Itálie a především podle tradiční italské receptury. Podmínky pro získání tohoto označení jsou velmi přísné.

Italské sýry se tedy mohou pochlubit vysokou kvalitou, dlouhou tradicí a rozmanitým použitím ve studené i teplé kuchyni. Italské sýry dokáží obohatit vaše každodenní pokrmy, ať už se jedná o zeleninové saláty nebo složitější zapečená jídla.

5 položek celkem
Parmigiano Reggiano - parmezan
od 80,27 Kč bez DPH
od 89,90 Kč
Kód: 3432/100
Pecorino Romano ovčí sýr
od 80,27 Kč bez DPH
od 89,90 Kč
Kód: 3440/100
Boska škrabka na sýr Milano
321,49 Kč bez DPH
389 Kč
Kód: 8050
Boska škrabka na sýr Monaco
453,72 Kč bez DPH
549 Kč
Kód: 8054
Sýrové struhadlo na parmezán Boska
Doporučujeme
288,43 Kč bez DPH
349 Kč
Kód: 8121