Co je lanýž a proč patří mezi kulinářské klenoty?

Lanýž je tzv. ektomykorhizní houba, která roste pod zemí v symbióze s kořeny stromů a dřevin. Na rozdíl od běžných hub rostou ale lanýže zcela pod zemí. Technicky se tedy nejedná o stejný druh hub, které v lesích obvykle nacházíme.

Lanýžů existuje více než 200 druhů, ale nejběžnějšími a tudíž i nejznámějšími odrůdami jsou černé lanýže (Tuber melanosporum) a bílé lanýže (Tuber magnatum). Černé lanýže se dále dělí na letní, podzimní a zimní lanýže.

 Jak a kde najít lanýže?

Lanýže rostou primárně v Itálii v oblast Piemontu, ale setkat se s nimi můžeme i ve Francii (známá je např. oblast Périgord), Španělsku, Albánii, Chorvatsku, Bulharsku nebo Rumunsku. Nejkvalitnější a tudíž i nejcennější lanýže se nacházejí v Evropě, ale prakticky se vyskytují po celém světě. Nejčastěji rostou ve vlhkých oblastech kolem kořenů stromů a to zhruba 5 až 30 cm pod zemí. Vlhké prostředí jim hodně svědčí, takže ideální čas na sběr lanýžů je krátce po dešti.

K vyhledávání lanýžů se tradičně používaly samice prasat, jelikož lanýže obsahují hormon Androstenol, který působí jako feromon, a který se mimo jiné nachází i ve slinách samců prasat. Samice je tak vůní vábena. Bohužel při hrabání v hlíně často lanýže sežere nebo je potrhá, takže je znehodnotí. Poničené lanýže bohužel nemohou jít dále do výkupu.

V dnešní době se tedy k hledání lanýžů často používají cvičení psi, například plemene italského vodního psa, kteří místo nálezu pouze označí, ale už dál v hlíně nehrabou, takže lanýže nepoškodí.

Co je lanýž | Vezeme sýry

Proč jsou tak drahé?

Lanýže, které jsou v kulinářském světě považovány za gurmánskou pochoutku, je těžké získat a navíc mají krátkou dobu trvanlivosti, neboť po sklizni rychle ztrácejí na kvalitě. Čerstvé vydrží jen několik málo dní. Poptávka po lanýžích zároveň převyšuje nabídku. Tyto faktory z nich dělají jednu z nejdražších potravin na světě. Cena za kilogram černých lanýžů se pohybuje okolo 50 000 Kč, ale záleží na odrůdě. Nejdražší bývají italské bílé lanýže, kde se cena pohybuje i okolo 150 000 Kč za kilo. 

Jak chutná lanýž a jak se používá?

Chuť lanýžů je hodně specifická a liší se podle odrůdy, takže popsat jak přesně chutná nebo čemu je chuť podobná, je poměrně složité. Obecně se ale dá říct, že mají zemitou, pižmovou chuť a intenzivní aroma.

Použití lanýžů je velmi rozmanité, neboť mají schopnost obohatit a zvýraznit chuť mnoha pokrmů. Často se tedy používají do omáček, na ozdobu těstovin, rizota, na ochucení másel, olejů apod. Velmi oblíbenou lahůdkou jsou také sýry s lanýži, kde se mísí krémová textura a bohatá chuť  sýra s výrazným aroma a chutí lanýžů. Tato kombinace vytváří nezapomenutelný gurmánský zážitek, kterému je těžké odolat. V naší nabídce máme proto několik druhů sýrů s lanýžem, takže si můžete vybrat, který nejlépe vyhovuje vašim chuťovým pohárkům.

 

.
.
.
.