6 tipů na dokonalé sýrové fondue - recept

Koupit sýry na fondue

Sychravé podzimní a zimní večery jsou ideální k posezení s přáteli. My s přáteli rádi trávíme večer rakletováním anebo přípravou sýrového fondue, u kterého je vždy skvělá zábava, i přesto, že počasí za okny působí občas depresivně.

Sýrové fondue má tu výhodu, že se dá považovat za téměř univerzální jídlo, ať už se jedná o setkání s přáteli, rodinnou oslavu, či rande s Vaší drahou polovičkou. Dalo by se říct, že sýrové fondue není jenom jídlo, ale je to především společenská událost. A čím více lidí se účastní, tím je větší zábava. Navíc je to tak dobré jídlo, že si na něm snadno vytvoříte závislost a budou se vám sbíhat sliny pokaždé, když si na něj vzpomenete.

Recept na sýrové fondue je jednoduchý, zvládnou ho i tací, kteří se s kuchyní a vařením moc nekamarádí, ale tím, jak je recept jednoduchý, dá se i jednoduše pokazit.

Sestavili jsme tedy pro vás 6 důležitých bodů k dokonalému receptu na sýrové fondue.

 

1. Používejte kvalitní sýry, které jsou vhodné na fondue

Jelikož fondue pochází ze savojských Alp, nebude těžké uhádnout, které sýry se nejlépe hodí na jeho přípravu. Gruyére, Appenzeller a švýcarský Ementál patří mezi základní a též i nejznámější sýry na fondue. Můžete je ale doplnit, anebo některý z nich nahradit, i jinými sýry, jako jsou například Schönegrunder, Comté, Magoth, Tiroler Adler, švýcarský salašnický sýr, uleželá gouda, apod. Na sýrové fondue neexistuje jeden správný návod, neboť každá oblast ve Švýcarsku má svůj tradiční a oblíbený recept. Nicméně, ideální jsou vyzrálé polotvrdé nebo horské sýry, které mají výraznější chuť a aroma, které zajistí, že chuť fondue nebude mdlá. Naopak se určitě vyhněte sýrům, které jsou při roztavení vláknité, jako je například Cheddar nebo Mozzarella. Ty se sice při zahřívání také rozpustí, ale budou se tzv. táhnout a nevznikne z nich hladká omáčka.

20221008_004804

2. Všechny sýry nastrouhejte

Všechny sýry je nejprve zapotřebí zbavit kůrky a nastrouhat, aby se snadno a rovnoměrně rozpustily. Je jedno, zda budete strouhat najemno nebo nahrubo. To při přípravě nehraje roli. Z naší zkušenosti nedoporučujeme sýry krájet na kostičky, ani na ty malé, neboť sýrům pak trvá mnohem déle, než se rozpustí. Nastrouhané sýry nechte chvíli odležet při pokojové teplotě, aby nebyly po zahřátí vystaveny teplotnímu šoku. Po nastrouhání také nezapomeňte sýry smíchat s kukuřičným škrobem. Jeho použití je důležité, neboť obalení sýra v kukuřičném škrobu pomůže sýrové fondue zahustit a zabrání hrudkovatění.

20221008_005218

3. Sýr do kastrůlku přidávejte postupně

Nastrouhanou směs nesypte do kastrůlku najednou, ale postupně po malých hrstkách. Sýr zahřívejte při nízké teplotě a pomalu míchejte, dokud se směs nerozpustí. Až poté, co je směs v kastrůlku zcela rozpuštěna, přidejte další hrst sýru a opakujte, dokud nespotřebujete všechen připravený sýr.

20221008_005418

4. Při přípravě nikam nespěchejte

Největší výzvou při přípravě sýrového fondue je trpělivost. Ačkoliv se vám budou při přípravě sbíhat sliny nedočkavostí a budete mít nutkání sýry tavit při vyšší teplotě, míchání urychlit, případně do kastrůlku nasypat všechen sýr najednou, pamatujte, že trpělivost se vyplácí a u fondue to platí dvojnásob. Urychlením opravdu nepřipravíte vynikající sýrové fondue. Recept je skutečně potřeba dodržet krok za krokem. Jinak se vám může stát, že se při rozpouštění oddělí tuk od bílkovin a sýrová omáčka nebude tak krásně hladká a tak akorát hustá. Roztavené sýry mají totiž sklon k vláknitosti a hrudkovatění, takže se může snadno stát, že na povrchu budete mít mastnou tekutinu a na dně kastrůlku kus hmoty, která bude místo fondue připomínat vyteklý smažák.  

20221008_005751

5. Použijte víno s vyšším obsahem kyselinek (min. 8-9g/l)

Na fondue použijte suché bílé víno s vysokým obsahem kyselinek, ideálně 8-9g/l. Kyselinky zajistí, že textura sýrového fondue bude krásně hladká. Pokud víno nemá dostatečný obsah kyselin, můžete do fondue přidat pár kapek citronové šťávy.

20221008_005507

6. Na servírování fondue používejte kvalitní nádobu, tzv. caquelon

Fondue je zapotřebí udržovat neustále v teple. Pokud vám vychladne, vytvoří se kus sýrové hmoty, kterou bude potřeba znovu opatrně zahřát. Na servírování je tedy vhodné použít tzv. caquelon, což je speciální varná nádoba, která se vyrábí z kameniny, keramiky anebo smaltované litiny. Nejen, že tato nádoba dokáže udržet teplo, ale má i dostatečně tlusté dno, které zabraňuje spálení roztaveného sýra, když je nádoba umístěna nad horkým lihovým hořákem.

 020221008_010250

 

Recept

  • Čas na přípravu: 15 minut
  • Čas vaření: 15 minut
  • Celkový čas: 30 minut

 

Ingredience (počítáno pro 2 osoby):

  • 500 gr nastrouhaného sýra (tj. cca 170 gr sýra od každého druhu, nemusí ale být v úplně přesném poměru) – Gruyére, Ementál, Appenzeller… můžete ale i přidat další sýr, jako je např. Magoth, Schönegrunder, Comté apod., a upravit podle toho množství
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • Cca 250 ml suchého bílého vína s vyšším obsahem kyselinek
  • Pár kapek citronové šťávy (pokud víno nemá dostatek kyselinek)
  • 1 oloupaný stroužek česneku na vymazání kastrůlku
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, sušené oregano (nemusí být)
  • 1 panák hruškovice
  • Na namáčení – chléb/bagetka, vařené brambory, pečené žampiony, hruška, jablko, hroznové víno, vařená brokolice… dle vaší chuti

 

1) Kastrůlek vytřeme stroužkem česneku, přidáme bílé víno (+ pár kapek citrónové šťávy, pokud je zapotřebí) a při nízké teplotě pomalu zahříváme, dokud víno nezačne jemně bublat.

2) Mezitím smícháme nastrouhaný sýr s kukuřičným škrobem a malou hrstku nasypeme do kastrůlku, kde směs pomalu mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Jakmile je sýr úplně rozpuštěný, nasypeme do kastrůlku další hrst a toto opakujeme, dokud nerozpustíme všechen připravený sýr.

3) Na závěr sýrové fondue lehce osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem a sušeným oreganem. Můžeme přidat i panák hruškovice, která sýrové fondue krásně ovoní.

4) Jakmile je sýrové fondue hotové, směs nalijeme do fondue nádoby (tzv. caquelon), kterou zahříváme nad plamenem lihového hořáku nebo čajové svíčky.

5) K fondue se nejlépe hodí pečivo, jablko, hruška, brambory, brokolice či smažené žampiony. Všechny ingredience nakrájíme na kostky o velikosti sousta. Brambory a brokolici uvaříme, ale dáme pozor, aby nebyly příliš měkké, jinak se po napíchnutí na dlouhé vidličky a ponoření do sýrové omáčky rozpadnou.

Teď už jen zbývá popřát dobrou chuť a skvělá zábava na dlouhé chladné večery může začít!

 

Široký výběr kvalitních sýrů na fondue seženete u nás na eshopu, níže uvádíme jejich seznam. K dostání je i originální fondue set, který je nezbytným pomocníkem při přípravě této kulinářské pochoutky.

.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

Náš tip: chcete si vychutnat sýrové fondue bez pracného strouhání sýra? Vyzkoušejte originální švýcarskou směs, v nabídce máme klasickou verzi fondue anebo s extra porcí Appenzelleru. Směs stačí jen ohřát a během pár minut si můžete vychutnat tento národní švýcarský pokrm, který vás zahřeje na srdci i na jazyku.

.
.