Co jsou to salsy k sýrům a jak je správně párovat?

Sladká salsa a sýry
Sýry versus sladká salsa, omáčka, dip, či marmeláda... dvě různé pochutiny, které jsou si chuťově tak vzdálené, že by málokoho napadlo, že párování sýrů a sladkých sals je vůbec možné. I my si zpočátku nedovedli představit, jak může výsledná kombinace chutnat a jestli se chutě nebudou navzájem přebíjet.

I když párování sýrů a sals není tak snadné, jak se může na první pohled zdát, existuje několik základních pravidel, jak zajistit, aby se sýry se salsou vzájemně doplňovaly. V dnešním blogu najdete několik typů a doporučení, jaké omáčky k sýrům zvolit, abyste vykouzlili perfektní tabuli se sýry a mohli tak pozvat vaši drahou polovičku nebo přátele na dobré pohoštění.

Proč se salsy tak dobře hodí k sýrům?
Párování sýrů a sals (neboli dipů / omáček) patří k základní kultuře v italské gastronomii. Jak je ale možné, že tak odlišné prvky mohou dokonale ladit? Odpověď je jednoduchá: vzájemně se doplňují. Sýry totiž neobsahují cukr, takže dokonalý prvek pro vyvážení chuti nacházejí ve sladkosti těchto sals, medových hořčic a různých marmelád, které se se sýry konzumují. Vzájemně tak vytváří dokonalou rovnováhu chutí, které se vzájemně nepřebíjí.

Jak omáčky se sýry párovat a podle čeho se při výběru řídit?
Jak vybrat správnou salsu k sýru? Nejprve zvažte, z jakého mléka je sýr vyroben; zda z kravského, kozího či ovčího. Intenzita sýrové chuti se totiž hodně mění v závislosti na použitém mléce. Zároveň je potřeba vzít v potaz konzistenci sýru: čerstvé nebo měkké sýry jsou obvykle jemnější; polozralé a zralé sýry mají naopak výraznější chuť.

Při párování salsy a sýru je potřeba dodržet základní pravidlo a to vyváženost chutí. Zralé a slané sýry se kombinují se sladší přílohou, jako je například hrušková salsa, třešňová, švestková, meruňková anebo salsa z lesního ovoce. Kombinace a především chuť sladké salsy a zralého, výrazného sýru je pak opravdu dokonalá.

Čerstvé sýry, měkké sýry a sýry s nasládlou chutí (např. ricotta) se skvěle snoubí se salsou kyselejší nebo trpčí chuti, jako je například pomerančová salsa, případně salsa z mandarinek nebo citrónů.

U nás na eshopu nabízíme salsy (omáčky k sýrům) od vyhlášeného italského výrobce Lazzaris a to ve 3 příchutích (pomerančová, hrušková a fíková) a 2 velikostech (50g a 250g).
 
Lazzaris_salsy k syrum

Pojďme se nyní podívat, které salsy se hodí ke konkrétním sýrům.

Hrušková salsa (Salsa di pere) - zrající sýry, dvoubarevné sýry a sýry s bílou plísní
Hrušková salsa se dokonale hodí k vyzrálým sýrům, jako je Parmigiano Reggiano, Valgrana z Piemontu, Pecorino Romano, či kozí starý sýr. Co se týče plísňových sýru, skvěle se doplňuje s italskou Gorgonzolou pikante, francouzským Roquefort Papillon Noir, Camembertem, Brie či Cambozolou.
 
Salsa di pere a roquefort papillon noir
 

Fíková salsa (Salsa di fichi) - měkké sýry
Fíková omáčka má jemně pikantní chuť, kterou lze výborně spárovat s čerstvými kozími sýry, např. Chevre s bílou plísní, Chevre natural, anebo s kravskými sýry, které mají bílou plíseň na povrchu, jako je třeba Camembert,  Brie, Coulommiérs Mon Pére, Cambozola blue apod.
 
Salsa di fichi a brie a cambozola

Pomerančová salsa (Salsa di arance) - čerstvé sýry
Pomerančová salsa si dobře rozumí s čerstvými sýry s jemnou texturou a nasládlou chutí. To je například mascarpone, ricotta, gorgonzola s mascarpone, a mnoho dalších. Z polotvrdých sýrů chutná zajímavě se španělským sýrem Manchego.
  
salsa di arance a kremove syry
 
Salsy zaujmou chuťové buňky každého milovníka sýrů. Vyzkoušejte je i Vy a pozvedněte chuť sýra do nebeských výšin! 
   
 
.
.
.