Graskaas: neobyčejný chuťový zážitek z holandských pastvin

Už jste někdy slyšeli o sýru zvaném Graskaas? Jsou vám slova „gras“ a „kaas“ něčím povědomá? Nebo se vám vynořuje jen mlhavá představa, co by to mohlo znamenat?

Graskaas totiž doslova v překladu znamená „travní sýr“ a pro spoustu gurmánů se nejedná jen o běžný sýr, ale především o jedinečný chuťový zážitek. Graskaas je speciální druh holandské mladé Goudy, která se od té klasické Goudy mladé liší nejenom chutí samotného sýru, ale hlavně i chutí mléka, ze kterého je tento sýr vyroben. A jak se říká, chuť mléka je základem chuti sýru. A u Graskaas to platí dvojnásob - ten je již léta oblíbený právě kvůli své jedinečné chuti, na které má hlavní podíl strava krav.

Jakmile se tráva na loukách probudí ze zimního spánku a vyroste do své plné zelené krásy, jsou krávy vypuštěny ze stájí na pastvu. Tyto krávy se mohou po zimě opět volně pohybovat a pást se do sytosti na první jarní trávě. Čerstvá šťavnatá tráva dodává kravskému mléku výjimečný šmrnc. Toto mléko je nejbohatší, nejkrémovější a nejsladší mléko z celé sezóny. Zároveň je plné živin, vitamínů a minerálů. Je to mléko, které zachycuje svěží, sladkou a radostnou chuť jara v každé kapce, a proto jsou sýry vyrobené z mléka z prvního jarního dojení tak oblíbené.

Sami možná znáte termín „májová bryndza“- i její mléko pochází z prvního dojení na jaře, kdy se mléko, a následně i sýr, pyšní lahodnou, smetanovou chutí.

Graskaas zraje jeden měsíc, což je dostatečná doba, aby se jeho chutě a textura mohly plně rozvinout. Konzistencí je krásně vláčný a středně pevný. Sýr není ani měkký, ani tvrdý, je prostě tak akorát. Graskaas si zamilujete už při prvním soustu. Jeho bohatá, nádherně jemná a krémová chuť s nádechem jara vás okamžitě uchvátí a donutí vás pochopit, proč je mezi gurmány o tento sýr tak veliký zájem.

Unikátní symbol jara a rituál sýrařů

Nicméně, výroba Graskaasu je omezena počtem krav a množstvím mléka, které mohou dojnice poskytnout. To znamená, že každé 12 kg kolo sýra je jedinečné a vysoce ceněné.

Pro sýraře není Graskaas jen sýr, je to především symbol jara, symbol nového začátku. Jeho výroba přináší radost z prvních teplých dnů roku a z prvních paprsků slunce, které pronikají skrze mraky po dlouhé a chladné zimě.  

Dalo by se tedy říct, že výroba Graskaasu je určitým rituálem, který oslavuje příchod jara. Je to čas, kdy sýraři s hrdostí představují svůj produkt, který je výsledkem mnoha měsíců tvrdé práce a péče. Sýr se stává centrem oslav, je ochutnáván a obdivován. Každé kolo Graskaasu je tak považováno za dílo, které odráží dovednosti a vášeň sýraře.

Takže, když příště ochutnáte kousek Graskaasu, mějte na paměti, že nejíte jen sýr. Konzumujete kus tradice, kus jara a kus umění sýraře. A to je to, co činí Graskaas tak jedinečným a vysoce ceněným.

Kombinace ovoce a vína pro dokonalou chuť

A jak si Graskaas nejvíce vychutnat? Skvěle chutná nejen s čerstvou bagetkou a ovocem, ale také v kombinaci s lahodným růžovým vínem (např. Cuvée rosé od Mádla). Představte si, jak si vychutnáváte tento jemný sýr spolu se skleničkou osvěžujícího vína během teplých slunečných dnů. Se sýrem Graskaas budete mít chuť jara v každém soustu.

Graskaas foto blog_2