Historie goudy... aneb jak to všechno začalo

Nejstarší dochované zápisky o Goudě pochází z roku 1184, ve kterých se můžeme dočíst, že výroba sýrů v Holandsku byla tradičně záležitostí žen, které své sýrařské dovednosti předávaly svým dcerám. Mimo jiné se i v zápiscích píše, že některá města v Nizozemí získala monopol na prodej vybraných výrobků. Například města Gouda nebo Edam získaly monopol na prodej sýrů. Každý týden se do těchto měst pravidelně sjížděli výrobci, aby mohli na místních trzích prodat své ručně vyrobené sýry z nepasterizovaného mléka. 

Časem tyto sýry získaly pojmenování podle měst, ve kterých se prodávaly, proto tedy název Gouda nebo Edam. Jak obliba a konzumace sýrů mezi lidmi rostla, rozšiřovala se postupně i jejich výroba. Nejprve do provincie Severního Holandska a postupem času i do celého Nizozemí.

Během 20. století se Gouda stala vyhlášeným sýrem nejen v celém Nizozemí, ale i v zahraničí. Jelikož by ruční výroba nadále neuspokojila poptávku po tomto sýru, začal se sýr vyrábět průmyslově z pasterizovaného mléka. Tím se prodloužila jeho trvanlivost a sýr bylo možné začít ve velkém vyvážet i do celého světa. Zhruba posledních 100 let se tedy velká část produkce holandské goudy vyrábí průmyslově, ačkoliv je v Nizozemí stále ještě asi 300 farmářů, kteří goudu vyrábí ručně tradičním způsobem. Taková gouda pak dostává označení boerenkaas, což v překladu znamená farmářský sýr, a od průmyslově vyrobené goudy se liší mimo jiné i tím, že se vyrábí z nepasterizovaného mléka, a že mléko pochází od zvířat, která žijí na stejné farmě, kde se sýr vyrábí.

Název Gouda není chráněn podle evropského ani mezinárodního práva, proto se pod tímto označením mohou prodávat sýry vyrobené i kdekoliv jinde na světě. Pokud se ale setkáte s označením „Gouda Holland“, „Boerenkaas“ nebo „Noord-Hollandse Gouda“ (= NH Gouda), pak tyto sýry chráněné zeměpisné označení (CHZO) a chráněné označení původu (CHOP) mají. To znamená, že sýry s tímto označením byly vyrobeny dle tradičního způsobu a pocházejí z daného regionu.

Dostali jste po přečtení článku chuť na Goudu? Podívejte se na nabídku našich originálních holandských goud, které si můžete vybrat v různém stupni zrání, a to od 1 měsíce do 3 let.