Rozdělení goud podle délky zrání

Když se řekne gouda, spousta lidí si představí tenké plátky mladého sýra na čerstvém krajíci chleba.

Věděli jste ale, že gouda není jen jeden druh sýra, který má mléčnou chuť, jemnou konzistenci a pružnou strukturu, ale že se jedná o sýr, který je dostupný s různou příchutí, a především v různém stupni zrání?

Délka doby zrání se označuje různými přívlastky:

  • Mladá (jong) – doba zrání 1 měsíc
  • Mladá uleželá (jong belegen) – doba zrání 2-3 měsíce
  • Uleželá (belegen) – doba zrání 5-6 měsíců
  • Pikantně uleželá (pikant belegen) – doba zrání 7-8 měsíců
  • Extra uleželá (extra belegen) – doba zrání 8-9 měsíců
  • Stará (oud) – doba zrání 1 rok
  • Přestárlá (overjärig) – doba zrání déle než 1.5 roku

Goudy v různém stupni zrání se od sebe navzájem liší nejen chutí, ale i konzistencí. Mladá gouda, která zraje jen pár týdnů, je jemná a nasládlá. Má hladkou, pružnou strukturu a vysoký obsah vlhkosti. Díky svým vlastnostem je ideálním sýrem pro každodenní konzumaci, ať už na chleba, zapečený v toastech, nebo jako smažený sýr.

Naopak, přestárlá gouda starší více než 1.5 roku, je svojí strukturou podobná parmezánu. Stejně jako on, i přestárlá gouda má v sobě bílé křupavé krystalky thyrosinu, konzistencí je sušší a při krájení drobivější. Chutí je velmi výrazná, má bohatě ořechovo-karamelový nádech.

Jak moc je sýr vyzrálý, poznáte nejen podle obalu, ale i podle vzhledu sýra. Mladé goudy mají světlý obal (parafín). Naopak, čím je sýr starší, tím tmavší jeho obal je. Například, přestárlé goudy mají černé lemování parafínu. Co se týče barvy sýra, tak mladé goudy mají světle žlutou barvu, a čím je sýr starší, tím je barva tmavší. Dvouletá gouda má například tmavě žluto-oranžovou barvu. 

Na fotografii níže se můžete podívat, jak moc barevně se od sebe goudy liší podle délky zrání. Gouda vpravo dole zrála 1 měsíc, ta která je úplně nahoře (Brockelaer), zrála 3 roky. Nejstarší goudy mohou zrát dokonce i 5 let. 

 Ať už jste příznivcem mladých nebo vyzrálých sýrů, z naší široké nabídky goud si jistě vyberete sýr podle svého gusta.  

 gouda - stupne zrani_1