79,90 Kč
119,85 Kč
159,80 Kč
199,75 Kč
239,70 Kč
319,60 Kč
399,50 Kč
799 Kč
od 79,90 Kč
69,48 Kč
bez DPH
104,22 Kč
bez DPH
138,96 Kč
bez DPH
173,70 Kč
bez DPH
208,43 Kč
bez DPH
277,91 Kč
bez DPH
347,39 Kč
bez DPH
694,78 Kč
bez DPH
od 69,48 Kč bez DPH
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Skladem
Zvolte variantu
Parmigiano Reggiano, neboli česky parmezán / parmazán, je nejznámější italský sýr vyrobený z kravského mléka. Nese označení DOP, které zaručuje, že mléko pochází z konkrétní oblasti a sýr je vyroben podle tradičních postupů. Během výroby procházejí všechny bochníky kola zkouškou jakosti a následně je na nich vypálena pečeť, která zaručuje, že se jedná o originální parmazán.
Charakteristická chuť a vůně parmazánu spočívá v jeho řemeslném zpracování, a především i v kvalitě mléka, které pochází pouze od krav pasoucích se v oblasti Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantua. Do chuti parmazánu se též promítá i krmivo krav, které se skládá výhradně z čerstvé luční trávy, květin, jetele a bylinek. To vše dává parmazánu nezaměnitelnou chuť. Délka zrání je u parmazánu od 12 do 36 měsíců. Čím je sýr starší, tím má výraznější chuť a sušší a drolivější konzistenci.
Parmigiano Reggiano je tak oblíbený sýr, že v Itálii snad neexistuje domácnost, která by neměla tento sýr vždy po ruce. Má všestranné použití, takže se hodí prakticky na každé jídlo, ať už se jedná o teplé pokrmy, či studené saláty. Nejčastěji se parmazán používá nastrouhaný na těstoviny, na pizzu anebo nakrouhaný na hoblinky do salátů. Snadno se rozpouští, takže je vhodný i do polévek, omáček, nebo zapékané masové a zeleninové směsi. Často se ale také konzumuje jen tak samotný s vínem. Parmigiano Reggiano se výborně snoubí s bílými suchými víny, (např. Sauvignon nebo Chardonnay) a se šumivými víny (např. Terre dei Buth).
Díky tradičnímu výrobnímu procesu neobsahuje parmazán laktózu. Též je vhodný i pro ty, kteří vyznávají zdravý životní styl, neboť je vyroben z částečně odtučněného mléka, a obsah tuku v sušině je tedy pouhých 30%.
Tip: Máte rádi těstoviny? Pokud ano, zkrášlete je strouhaným parmezánem, který i z obyčejných těstovin udělá kulinářský zážitek. Na strouhání parmazánu doporučujeme struhadlo na sýr. Pokud jste spíše milovníci zeleninových salátu, vyzkoušejte škrabku na sýr, pomocí které vytvoříte krásné hoblinky.
Tip: více informací o Parmigiano Reggiano najdete u nás na blogu: Parmigiano Reggiano: Král sýrů s bohatou historií a unikátní chutí