Smažený sýr je stálicí české kuchyně a my osobně neznáme nikoho, kdo by ho nemiloval. Ten pocit, když se zakousnete do křupavé krusty a uvnitř vás překvapí horký, táhnoucí se sýr, je jednoduše neodolatelný. Nejčastěji se na obalování používá klasický eidam, gouda anebo hermelín, ale proč nezkusit něco nového? My jsme se pustili do malého sýrového dobrodružství a objevili chutě, které vás určitě velmi mile překvapí. Přinášíme vám proto 3 originální recepty na smažený sýr, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
- Smažená Gouda s jalapeňo papričkami - pro pro odvážné gurmány, kteří se nebojí ostřejší chuti
- Smažený Chevre (kozí sýr) s plísní - netradiční varianta, která oživí zeleninový salát
- Smažený Chaussée aux Moines - pro mlsné gurmány
Smažená Gouda s jalapeňo papričkami
Pokud máte rádi pikantní chuť, určitě byste měli vyzkoušet Goudu s jalapeño papričkami. Tenhle sýr se dá připravit buď klasicky jako smažák v trojobalu anebo v lehčím těstíčku a udělat z něj malé pikantní jednohubky, které jsou ideální jako součást pohoštění anebo mlsání k pivu či vínu. My jsme zvolili druhou variantu a z Jalapeño Goudy udělali malé pikantní jednohubky, které zmizely dřív, ještě než přišla návštěva.
Ingredience (pro 2 osoby):
- 4 silnější plátky goudy s jalapeňo papričkami (cca 2-3 cm silné)
- hladká mouka
- 3 vejce
- cca 100 ml studené vody
- olej na smažení
Postup:
1. Sýr nakrájejte na kostky o velikosti cca 2x2 cm a vložte je na pár minut do mrazáku, aby byly před obalením dobře vychlazené – při smažení tak sýr nebude vytékat.
2. Připravte si těstíčko: v míse rozšlehejte vejce s trochou studené vody. Postupně přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne husté těsto, které bude o něco hustší než těsto na palačinky.
3. Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej.
4. Každou kostičku sýra nejprve obalte v hladké mouce a poté ji ponořte do připraveného těstíčka. Mouka pomůže těstíčku lépe přilnout k sýru.
5. Pomocí lžíce nebo vidličky vkládejte obalené kostky sýra do rozpáleného oleje a smažte je z obou stran zhruba 1 minutu, dokud nebudou zlatavé.
6. Usmažené kostičky sýra položte na pár vteřin na papírovou utěrku, aby odkapal přebytečný olej. Podávejte ještě teplé.
Smažená Gouda s jalapeňo papričkami skvěle chutná s různými dipy, které zjemní jejich pikantní chuť. Vyzkoušejte ovocné salsy, džemy (hruškový, třešnový, pomerančový), dip ze zakysané smetany (zakysaná smetana, prolisovaný česnek, špetka soli), tatarku, kečup nebo barbecue omáčku.
Smažený Chevre (kozí sýr) s plísní
Pokud patříte mezi milovníky kozích sýrů, tento recept by vám rozhodně neměl uniknout. Spojení svěžího zeleninového salátu a smaženého kozího sýra je doslova gurmánským zážitkem, který vás během teplých letních dnů perfektně osvěží a zároveň příjemně zasytí.
Ingredience - smažený kozí sýr (pro 2 osoby):
- 4 kolečka kozího sýru s plísní (cca 1 cm vysoká)
- 2-3 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
1. Kozí sýr nakrájejte na cca 1 cm silná kolečka.
2. Sýr obalte v trojobalu – nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Postup zopakujte ještě jednou, aby sýr při smažení nevytekl.
3. Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej.
4. Sýr smažte z obou stran dozlatova – stačí 1-2 minuty z každé strany.
5. Po usmažení sýr vysušte papírovou utěrkou, abyste zbavili strouhanku přebytečného oleje.
Ingredience - salát (pro 2 osoby):
- 2 ks červené řepy střední velikosti
- 100g polníčku
- hrstka vlašských ořechů
- sezamová semínka na ozdobu
- medovo-koprová hořčice / hrušková salsa / pomerančová salsa - dle chuti
Postup:
1. Uvařenou červenou řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
2. Na talíř dejte polníček, položte na něj tenké plátky červené řepy a nahoru smažený kozí sýr.
3. Salát posypte nasekanými vlašskými ořechy, sezamovými semínky a zakapejte medovo-koprovou hořčicí, hruškovou anebo pomerančovou salsou.
Tento recept je nejen snadný, ale zároveň vás výsledná chuť doslova okouzlí. Jemná chuť polníčku a červené řepy vás příjemně osvěží a smažený kozí sýr krásně zasytí. Tento recept je ideální jako lehký oběd či večeře, případně jako zajímavý předkrm pro návštěvu – stačí pár surovin a během chvilky máte na stole skutečný kulinářský zážitek.
Smažený Chaussée aux Moines
Ingredience (pro 2 osoby):
- 2 ks Chaussée aux Moines
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
1. Chaussée aux Moines zbavte kůrky a poté ho rozřízněte napůl, aby nebyl příliš vysoký a při smažení se uvnitř rovnoměrně roztavil.
2. Sýr obalte v trojobalu – nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Postup zopakujte ještě jednou, abyste zabránili vytékání během smažení.
3. Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej.
4. Chaussée aux Moines smažte z obou stran dozlatova – stačí 1-2 minuty z každé strany.
5. Po usmažení sýr vysušte papírovou utěrkou, abyste zbavili strouhanku přebytečného oleje.
Smažený Chaussée aux Moines vynikne v kombinaci s ovocnou salsou (např. hruškovou či pomerančovou) nebo brusinkovou omáčkou. Jako přílohu si dopřejte křupavé hranolky nebo krokety, ale pokud dáváte přednost lehčí variantě, ideální volbou je čerstvý zeleninový salát.