Tartiflette - krok za krokem k dokonalému receptu ze Savojských Alp

Tartiflette je tradiční francouzský horský pokrm, který je oblíbený nejen během dlouhých zimních večerů, ale hodí se i jako letní společenské jídlo při setkání s rodinou nebo přáteli. Tartiflette je skvělým doplňkem pro pikniky, grilování a večery strávené venku. Jeho bohaté a syté složení z něj činí dokonalou volbu pro všechny, kteří hledají plnohodnotné a vydatné jídlo, které je zároveň i překvapivě osvěžující, obzvlášť, pokud je tartiflette podáván s čerstvým zeleninovým salátem.

Hlavními ingrediencemi tartiflette jsou brambory, slanina, cibule, bílé víno a sýr Reblochon.

Recept na tartiflette je velmi jednoduchý, takže ho zvládnou i začátečníci, kteří zatím nemají s vařením moc zkušeností.

Potřebné suroviny:
1 kg brambor
3 snítky čerstvého tymiánu
150 - 200g slaniny nakrájené na kostičky
lžíce másla (cca 20g) - nemusí být, záleží jak moc obsahuje slanina tuku
2 středně velké cibule nakrájené na kolečka nebo tenké plátky
120 ml (cca půl hrnku) suchého bílého vína
120 ml (cca půl hrnku) 33% smetany ke šlehání
2 ks sýru Reblochon (240 gr) anebo 1 velký Reblochon (450 gr)
sůl, pepř

Postup:

1) Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky anebo cca 1 cm silná kolečka. Brambory dáme do hrnce a zalijeme je studenou vodou. Dochutíme je solí, přidáme tymián a na středním plameni je přivedeme k varu. Brambory vaříme dokud nejsou měkké a dají se snadno propíchnout nožem. Jakmile jsou brambory uvařené, tymián vyhodíme, brambory scedíme, vrátíme je do hrnce a dáme stranou.

2) Troubu předehřejeme na 175°C. Na kostičky nakrájenou slaninu opečeme na pánvi. Slanina by měla být propečená, ale ne vyloženě křupavá. Ke slanině přidáme na kolečka (nebo tenké plátky) nakrájenou cibuli a vše osolíme a opepříme. Cibuli opékáme dokud nezměkne, ale neměla by zhnědnout.

3) Přilijeme víno a směs mícháme asi 2 minuty, dokud se víno nezredukuje zhruba na polovinu.

4) Do zapékací mísy dáme brambory a směs slaniny s cibulí. Vše opatrně promícháme, aby se chutě navzájem spojily. Takto připravenou směs zalijeme smetanou. Reblochon můžeme nakrájet na plátky o tloušťce půl centimetru nebo ho podélně rozříznout. Záleží jak máme velkou zapékací mísu. Brambory sýrem pečlivě zakryjeme. Pokud je Reblochon rozříznutý podélně, položíme ho na brambory kůrkou nahoru. Takto připravený pokrm vložíme do trouby a pečeme zhruba 40 min. Tartiflette je hotové, jakmile se sýr úplně rozpustí a na povrchu lehce zhnědne.

5) Tartiflette můžeme servírovat v malých zapékacích miskách anebo ho přendat na talíř a ozdobit salátem, rajčátkem nebo paprikou. Tartiflette totiž skvěle chutná jak samotné, tak i s čerstvou zeleninou, která toto vydatné jídlo odlehčí a dodá mu svěžest.

Dobrou chuť!