Foie gras - luxusní delikatesa, která rozděluje svět

Co je to foie gras?

Foie gras, známé také jako paštika z husích nebo kachních jater, je luxusní delikatesa pocházející z francouzské kuchyně, která je známá po celém světě pro svou jedinečnou chuť a texturu. Název „foie gras“ pochází z francouzštiny a doslovně se překládá jako „tučná játra.“ Hlavní surovinou pro výrobu této pochoutky jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především kachen, ale je možné použít také játra husí.

Historie

Přestože je foie gras často spojováno především s francouzskou kuchyní, jeho kořeny sahají až do starověkého Egypta. Starověcí Egypťané zjistili, že když krmí husy a kachny velkým množstvím obilí, jejich játra se zvětší a vytvoří lahodný produkt.

Způsob krmení vodního ptactva pro zvětšení jater byl převzat Římany, kteří ho dokonce zdokonalili. Do krmení začali přidávat fíky, aby kachny a husy získaly jemnější chuť jater. Během krátké doby se foie gras stalo oblíbenou pochoutkou římské aristokracie a bylo často podáváno na hostinách.

Foie gras, jak ho známe dnes, se začalo objevovat ve středověké Francii. V 16. století se foie gras stalo oblíbenou delikatesou na francouzském královském dvoře, což vedlo k jeho rozšíření po celé zemi. Od té doby je foie gras neodmyslitelnou součástí francouzské gastronomie a kultury; často se tedy podává na luxusních večeřích a slavnostních příležitostech.

Jak se vyrábí foie gras?

Krmení kachen a hus probíhá 2 - 3x denně pomocí speciální 20 - 30 cm dlouhé krmné trubice, přes kterou je jim do jícnu zaváděna směs krmení. Ta obvykle obsahuje vařenou kukuřici a tuk, aby jejich játra zduřela a zvětšila se až desetinásobně oproti normální velikosti. Předepsaná minimální váha jater pro foie gras je 300 gr pro kachny a 400 gr pro husy. To je ale váha, které není možné přirozeným způsobem krmení dosáhnout (u kachen pohybuje okolo 50 g).

Tento proces krmení trvá několik týdnů a výsledkem jsou velmi tučná a hustá játra, která se poté vaří se směsí koření a vína, dokud nezískají svou charakteristickou měkkou a křehkou texturu. Výsledný produkt je pak buď konzervován nebo se podává čerstvý.

S čím se konzumuje foie gras?

Foie gras je známé pro svou bohatou, máslovou chuť a hladkou, téměř krémovou texturu. Díky tomu se velmi dobře roztírá. Obvykle se podává jako předkrm, často na opečeném chlebu nebo toastu. Někdy se podává také s ovocem nebo džemem, například s jablky, hruškami, fíky nebo fíkovou salsou. Co se týče vína, foie gras si velmi dobře rozumí s jemnými, sladkými víny, jako je Sauternes, Ryzlink, Chardonnay nebo Sauvignon.

.
.
.
.
.
.


Proč je foie gras tak kontroverzní delikatesou?

Foie gras je luxusní pokrm, který je považován za vrchol francouzské gastronomie. Mnozí z nás si ho oblíbili pro jeho jedinečnou chuť a luxusní povahu. Jeho výroba ale vyvolává vášnivé diskuze po celém světě, a to především kvůli způsobu, jakým jsou zvířata k výrobě tohoto pokrmu chována. Kachny nebo husy jsou překrmovány a nuceny konzumovat více jídla, než by normálně jedly. Krmení tímto způsobem je mnohými považováno za kruté a neetické. Některé země proto zakázaly jeho výrobu a prodej.

Ať už je váš názor na foie gras jakýkoli, nelze popřít, že jde o produkt s dlouhou a bohatou historií. Tato delikatesa odráží proměny kulinářské historie, od starověkého Egypta až po moderní dobu, a zůstává jedním z nejikoničtějších symbolů francouzské kuchyně.