Ekte Geitost

Kód: 4302
Novinka Doporučujeme
599 Kč 495,04 Kč bez DPH 79,87 Kč / 100 g
Skladem
Možnosti doručení

Ekte Geitost /Tine Geitost/ je tradiční norský sýr, který je vyrobený z toho nejkvalitnějšího norského kozího mléka, kozí syrovátky a kozí smetany. Tato vynikající delikatesa se vyrábí vařením těchto tří ingrediencí tak dlouho, dokud celá směs nezhoustne, nevypaří se z ní maximum vody a nezhnědne. Hnědá barva, která je pro tento sýr typická, vzniká zahřátím mléčného cukru, který tepelnou úpravou postupně karamelizuje.

Ekte Geitost (do češtiny doslova přeloženo jako „pravý kozí sýr“) má tvar válce o hmotnosti 750gr a z jedné strany je uzavřen šikovným plastovým víčkem, které lze po otevření sýru opakovaně použít. Načaté balení stačí jen víčkem přiklopit a máte jistotu, že vám sýr neokorá.

Ekte Geitost je chuťově intenzivnější než Gudbrandsdalen. Má slano-sladkou, lehce karamelovou chuť s jemným nádechem kozího mléka. Konzistencí je sýr vláčný a tak jemný, že se doslova rozpouští na jazyku. Často se konzumuje s celozrnným chlebem, knäckebrotem nebo na vaflích s marmeládou. V Norsku se používá i při vaření, například do omáček anebo k dochucení různých pokrmů. Karamelové sýry tam jsou tak oblíbené, že je děti dostávají za odměnu místo sladkostí.

U sýrů se obvykle před nakrájením a konzumací doporučuje nechat je odležet cca 15 minut při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť a aroma. U norských hnědých sýrů (Gudbrandsdalen, Ekte Geitost a jiné) je tomu ale naopak. Při krájení nebo plátkování doporučujeme nechat tyto sýry vychlazené, jinak se vám s nimi bude hůře manipulovat a nepodaří se vám pomocí sýrové škrabky vytvořit pěkné tenké plátky.  

Tak jako ostatní norské karamelové sýry, i Ekte Geitost má po staletí dlouhou tradici. Jedná se o nejznámější norskou delikatesu, která v posledních letech získala na popularitě nejen po celé Evropě, ale dokonce i v USA a Jižní Koreji.

Ekte Geitost neobsahuje žádné živočišné ani jiné syřidlo, takže je vhodný i pro vegetariány.

Tip: Ekte Geitost si skvěle vychutnáte s pomerančovou salsou, která pozvednou vaše chuťové pohárky do nebeských výšin. Za vyzkoušejí také stojí jeho „populárnější bráška“ Gudbrandsdalen, který je vyrobený ze směsi kravského a kozího mléka.

Zajímá Vás více informací o Ekte Geitost a Gudbrandsdalenu? Podívejte se na náš blog, kde se dozvíte, jak se tyto norské sýry vyrabí, s čím se nejčastěji jí a proč jsou mezi dětmi tak oblíbené.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: pasterizované kozí mléko, kozí smetana a kozí syrovátka, zahuštěno vařením

Alergen: mléko

Tuk v sušině: 33%

Hmotnost: 750g

Výživové údaje na 100g: Energie 1836 kJ/ 440 kcal, tuky 27g, z toho nasycené mastné kyseliny 18g, sacharidy 36g, z toho cukry 29g, bílkoviny 13g, sůl 0.8g

Výrobce, Země původu: Tine, Norsko

Skladování: skladujte při teplotě 2-8 °C

Doplňkové parametry

Kategorie: Sýry krájené a kusovky
Hmotnost: 0.75 kg
Země: Norsko
Mléko: kozí
Laktóza: ano
? Délka zrání: 0-5 měsíců (mladé - mladé uleželé)
5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
JN Avatar autora | 27.1.2024
Norské sýry jsou naprosto jedinečné! Znám je více jako 20 let a pokud je mohu koupit v ČR, neváhám.
5
LT Avatar autora | 11.6.2023
Sýr je nepopsatelně výborný. Ta chuť,to je orgasmus v ústech.