599 Kč
495,04 Kč
bez DPH
79,87 Kč / 100 g
Ekte Geitost /Tine Geitost/ je tradiční norský sýr, který je vyrobený z toho nejkvalitnějšího norského kozího mléka, kozí syrovátky a kozí smetany. Tato vynikající delikatesa se vyrábí vařením těchto tří ingrediencí tak dlouho, dokud celá směs nezhoustne, nevypaří se z ní maximum vody a nezhnědne. Hnědá barva, která je pro tento sýr typická, vzniká zahřátím mléčného cukru, který tepelnou úpravou postupně karamelizuje.
Ekte Geitost (do češtiny doslova přeloženo jako „pravý kozí sýr“) má tvar válce o hmotnosti 750gr a z jedné strany je uzavřen šikovným plastovým víčkem, které lze po otevření sýru opakovaně použít. Načaté balení stačí jen víčkem přiklopit a máte jistotu, že vám sýr neokorá.
Ekte Geitost je chuťově intenzivnější než Gudbrandsdalen. Má slano-sladkou, lehce karamelovou chuť s jemným nádechem kozího mléka. Konzistencí je sýr vláčný a tak jemný, že se doslova rozpouští na jazyku. Často se konzumuje s celozrnným chlebem, knäckebrotem nebo na vaflích s marmeládou. V Norsku se používá i při vaření, například do omáček anebo k dochucení různých pokrmů. Karamelové sýry tam jsou tak oblíbené, že je děti dostávají za odměnu místo sladkostí.
U sýrů se obvykle před nakrájením a konzumací doporučuje nechat je odležet cca 15 minut při pokojové teplotě, aby se rozvinula jejich chuť a aroma. U norských hnědých sýrů (Gudbrandsdalen, Ekte Geitost a jiné) je tomu ale naopak. Při krájení nebo plátkování doporučujeme nechat tyto sýry vychlazené, jinak se vám s nimi bude hůře manipulovat a nepodaří se vám pomocí sýrové škrabky vytvořit pěkné tenké plátky.
Tak jako ostatní norské karamelové sýry, i Ekte Geitost má po staletí dlouhou tradici. Jedná se o nejznámější norskou delikatesu, která v posledních letech získala na popularitě nejen po celé Evropě, ale dokonce i v USA a Jižní Koreji.
Ekte Geitost neobsahuje žádné živočišné ani jiné syřidlo, takže je vhodný i pro vegetariány.
Tip: Ekte Geitost si skvěle vychutnáte s pomerančovou salsou, která pozvednou vaše chuťové pohárky do nebeských výšin. Za vyzkoušejí také stojí jeho „populárnější bráška“ Gudbrandsdalen, který je vyrobený ze směsi kravského a kozího mléka.
Zajímá Vás více informací o Ekte Geitost a Gudbrandsdalenu? Podívejte se na náš blog, kde se dozvíte, jak se tyto norské sýry vyrabí, s čím se nejčastěji jí a proč jsou mezi dětmi tak oblíbené.