3 božské recepty na grilované sýry, kterým neodoláte

Teplé letní večery lákají ke grilování a posezení s přáteli. Grilování je super společenská příležitost, při které můžete popustit uzdu fantazie a předvést vašim hostům své kulinářské umění. Grilovat se dá totiž nejen maso a zelenina, ale také sýry. Jednoduše se připravují, časově na přípravu jsou nenáročné a při grilování jim stačí pouze pár minut. Chutnají výborně, na talířku se salátem vypadají božsky a celkový výsledek je vskutku excelentní.

Vybíráme sýr na grilování

Vybrat vhodný sýr na gril není zas tak těžké, jak se může zpočátku zdát. Je ale potřeba se držet určitých pravidel. Sýry by měly především vydržet vyšší teplotu, aby se na grilu úplně neroztekly. Pak by se totiž špatně servírovaly a na talíři by působily nevzhledně. Vhodné sýry jsou tedy buď polotvrdé, které mají pevnou konzistenci anebo sýry plísňové, které mají na povrchu vyzrálejší kůrku. Naopak, nevhodné sýry jsou sýry plátkové, tavené, roztíratelné, měkké a tzv. rakletovací. Mozzarellu, burratu, brynzu, raclette a další podobné sýry tedy vynechte. Ty se na grilování vůbec nehodí, neboť se po zahřátí velmi rychle roztékají. Raději je použijte do salátů, na těstoviny anebo na zapékání.

Z polotvrdých sýrů je ideální například gouda mladá až gouda extra uleželá, ementál švýcarský/francouzský, oštiepok, Halloumi, adygejský sýr, tvarůžky, apod. Z plísňových sýrů výborně chutná camembert, hermelín, coulommiérs, reblochon nebo kozí sýr s bílou plísní na povrchu (chevre plísňové).

Jak připravit sýr na gril

Ať už se rozhodnete grilovat polotvrdé nebo plísňové sýry, určitě je nezapomeňte před přípravou vyndat s předstihem z lednice, aby sýry při grilování neutrpěly velký teplotní šok. Postačí jim zhruba 15 minut při pokojové teplotě.

Polotvrdé sýry krájejte alespoň na 0.5 - 1 cm silný plátek, aby si na grilovacím tácku udržely svůj tvar. Plísňové sýry, které mají na povrchu kůrku (camembert, hermelín apod.) před grilováním vyndejte z jejich originálního obalu a zabalte je do alobalu, abyste zabránili nechtěnému vytečení. Sýry nepropichujte, nenařezávejte ani nekrájejte na menší kousky, jinak vám na grilu vyteče jejich krémový vnitřek.

Sýry není potřeba marinovat. Bohatě jim postačí, když je před grilováním potřete pár kapkami olivového oleje, případně k nim můžete přidat nějaké koření, jako je rozmarýn, oregano, bazalka, římský kmín, čubrica, saturejka, mletá paprika apod. Fantazii se meze nekladou. Co se týče soli, tak tu raději vynechte. Sýry samy o sobě bývají slané, takže přidaná sůl by jim mohla spíše uškodit. Pokud si ale myslíte, že se bez soli přeci jen neobejdete, raději solte až po prvním ochutnání sousta. A hlavně s mírou.

S čím sýry konzumovat?

Grilovaný sýr skvěle chutná se salsou /dipem, která pozvedne jeho chuť do nebeských výšin. Jedná se vlastně o omáčku, která může být sladká nebo lehce pikantní. Její využité je rozmanité, protože krom sýrů ji lze použít i na saláty nebo grilované maso. My osobně máme nejlepší zkušenosti se salsami značky Lazzaris a Voets, které nabízejí salsy v několika příchutích, například fíkovou, hruškovou, pomerančovou nebo medovo-koprovou hořčici. Kombinace sýrů a sals je čistě na vás. Za nás můžeme určitě doporučit camembert s hruškovou salsou, kozí sýr s červenou řepou a medovo-koprovou hořčicí, grilovaný hermelín s fíkovou salsou anebo oštiepok s pomerančovou salsou.

K zakousnutí je dobrá do křupava opečená bagetka, čerstvý listový salát, ovoce (hrušky, jablka, hroznové víno) nebo grilovaná zelenina (papriky, brambory, batáty, rajčata, lilek apod.)

Vyzkoušejte naše oblíbené recepty na grilované sýry:

Kyperský grilovaný sýr Halloumi

Suroviny: kyperský sýr Halloumi, olivový olej, citrónová šťáva, pepř, oregano, rajčata/ředkvičky, zeleninový salát/polníček, bagetka

  1. Sýr Halloumi nakrájíme na stejnoměrné plátky široké cca 0.5 - 1 cm
  2. Z olivového oleje, citronové šťávy, pepře a oregana si připravíme marinádu, kterou plátky sýra z obou stran potřeme a necháme je pár minut odležet.
  3. Halloumi na grilu opékáme z každé strany zhruba 2-3 minuty do zezlátnutí. Pokud nemáme gril, můžeme sýr opéct i na pánvi na olivovém oleji.
  4. Halloumi podáváme s nakrájenými rajčaty/ředkvičkami nebo zeleninovým salátem/polníčkem a dokřupava opečenou bagetkou

 Grilované Halloumi

Salát z červené řepy s kozím sýrem „chevre plísňové“

Suroviny: červená řepa (1 ks střední velikosti), 150gr kozí sýr s bílou plísní (chevre plísňové), 100g polníček, hrstka vlašských ořechů, sezamová semínka na ozdobu, medovo-koprová hořčice

  1. Uvařenou červenou řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Kozí sýr s plísní nakrájíme na 1 cm silné plátky a z obou stran ogrilujeme (nebo na sucho opečeme na pánvi). Jakmile se začne sýr rozpouštět, dáme ho stranou.
  3. Na talíř dáme hrst omytého polníčku, položíme na něj tenké plátky červené řepy a na kousky nakrájený grilovaný kozí sýr.
  4. Salát posypeme nasekanými vlašskými ořechy a zakapeme medovo-koprovou hořčicí.
  5. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  6. Navrch salát posypeme trochou sezamových semínek na ozdobu.
  7. Salát servírujeme s čerstvou francouzskou bagetkou.

 Salát s červenou řepou a kozím sýrem

Grilovaný camembert

Suroviny: camembert, cca 2 lžičky drceného barevného pepře, olivový olej, čerstvý tymián, salsa (příchuť salsy můžete zvolit dle vaší oblíbenosti), rajčata, čerstvá bagetka

  1. Camembert vybalíme z originálního z obalu.
  2. Připravíme si alobal, na který nasypeme cca lžičku drceného pepře a přidáme pár kapek olivového oleje. Na tuto směs položíme camembert. Svrchu sýr též opepříme a pokapeme olivovým olejem. Můžeme přidat i čerstvý tymián.
  3. Takto připravený camembert zabalíme do balíčku a položíme na rozpálený gril.
  4. Grilujeme z každé strany cca 4-5 minut.
  5. Jakmile se nafoukne alobal, necháme camembert ještě cca minutu na grilu a poté ho přesuneme na talíř.
  6. Grilovaný camembert servírujeme se salsou, rajčaty a čerstvou bagetkou.

 Grilovaný camembert

Také se vám po přečtení článku sbíhají sliny? Vyberte si z naší nabídky oblíbené sýry na gril, pozvěte své přátele a překvapte je nezapomenutelným chuťovým zážitkem.