Darujte chuťový zážitek aneb 6 tipů na vánoční dárky

Vánoce se pomalu blíží a spousta z nás už přemýšlí, co svým nejbližším koupit za dárek. Někteří lidé jsou v těchto záležitostech mimořádně pečliví a mohou se pochlubit, že vánoční dárky mají nakoupené již v září. S úsměvem a radostí už plánují dárky k nadcházejícím narozeninám anebo dokonce k dalším Vánocům. Avšak většina z nás ale takto pečlivá není. V dnešní uspěchané době máme tendenci odkládat věci na poslední chvíli a s tím souvisí i výběr a nakupování dárků.

Rčení, že Vánoce jsou svátky pohody a klidu tak pro mnoho z nás neplatí. Naopak, vánoční shon zpravidla začíná už několik týdnů před Štědrým dnem. Dohánění restů v práci, vánoční večírky, pečení cukroví, úklid domácnosti a především shánění vánočních dárků v obchodech plných lidí. O nějaké pohodě a vychutnání si té pravé vánoční atmosféry, která se na nás snaží doléhat ze všech stran, tedy nemůže být ani řeč. Rozhodně ne posledních pár týdnů před Vánoci.

Vánoční dárky bychom měli vybírat s radostí a hlavně ne ve stresu. Dárky by měly být nejen výrazem naší náklonnosti a úcty k obdarovanému, ale měly by také zohlednit osobní zájmy a preference obdarovaného, aby byl dárek co nejvíce přizpůsoben jeho vkusu a potřebám.  Většina z nás si tohle všechno uvědomuje, ale zároveň moc dobře ví, že realita bývá mnohdy přesně opačná. Ve skutečnosti často končíme na poslední chvíli v obchodním centru mezi davem lidí a jsme stresovaní, unavení a frustrovaní tím, že nemůžeme najít žádný vhodný dárek.

Jak se tedy tento rok vyhnout stresu, nákupům na poslední chvíli a zároveň do toho vymyslet originální dárky pro naše blízké, které potěší a přitom nezatíží naše peněženky? Co například darovat někomu, kdo tvrdí, že má vše a že nic nepotřebuje? Jak správně vybrat dárek, který bude originální, praktický a neskončí na dně skříně?

Místo klasických dárků jako jsou elektronika, oblečení nebo kosmetika, co takhle letos vyzkoušet něco jiného? Něco, co potěší nejen chuťové pohárky obdarovaného, ale zároveň bude také příjemným a neotřelým překvapením.

Jednou z možností jsou například jedlé dárky a to konkrétně kvalitní sýry, vína, uzeniny, delikatesy apod., které jsou skvělým dárkem pro každého, kdo miluje dobré jídlo a pití. Existuje nespočet druhů sýrů, například měkké, tvrdé, plísňové, na strouhání, jemné, či pikantní, takže je opravdu z čeho vybírat. Ať už jde o Cheddar, Camembert, Goudu, Roquefort nebo Parmezán, každý sýr má svůj jedinečný charakter a chuť. Je skvělým doplňkem k vínu, ale hodí se i jako pohoštění pro posezení s přáteli. Navíc, sýr je univerzální ingredience, která se hodí do mnoha pokrmů, což jistě ocení všichni milovníci a nadšenci vaření.

Další skvělou volbou jsou dárkové balíčky, které obsahují rozmanitý výběr sýrů, takže obdarovaný může ochutnat sýry z různých typů mlék, z odlišných zemí a v různé délce zrání. Může tak vyzkoušet celou paletu chutí a textur, které sýry nabízejí. Kromě toho dárkové balíčky mohou také zahrnovat další dobroty, jako jsou například salsy, olivy, grissini, delikatesy plněné sýrem, mandle, paštiky nebo klobásy, které se se sýry dokonale doplňují.

Zajímavým a originálním dárkem k Vánocům mohou být také různá sýrová načiní, pomocí kterých je možné připravit a servírovat sýry jako profesionál.

Abychom vám ušetřili čas a úsilí s výběrem, níže jsme pro vás sestavili seznam nejoblíbenějších produktů, které se nejčastěji kupují jako dárek. Nechte se tedy inspirovat naší nabídkou na vánoční dárky, která vás jistě zaujme nebo alespoň pomůže v dalším rozhodování.

 

1) Dárkový balíček „Výběr evropských specialit“ potěší všechny sýrové gurmány, neboť jeho hlavním lákadlem je mix sýrů pocházejících z různých koutů Evropy, které se liší nejen svou chutí, ale také druhem mléka, ze kterého jsou vyrobeny. Obdarovaný má tak možnost ochutnat například tradiční holandskou goudu, pravý švýcarský ementál, originální italský parmezán nebo ručně vyrobený anglický cheddar.  Balíček je možné vybrat z více variant a to podle druhu mléka, ze kterého jsou sýry vyrobeny.

Vanoce_Darkovy balicek

 

2) Fanouškům sýrového fondue určitě udělá radost kvalitní fondue set, jež obsahuje keramický hrnec, do kterého se dává roztavená sýrová směs. Součástí setu jsou i speciální dlouhé vidličky, na které se napichují kousky chleba, ovoce nebo zeleniny a namáčejí se do roztaveného sýra. Příprava a servírování fondue je skvělým způsobem, jak si užít vynikající jídlo a zábavu s přáteli nebo rodinou.  K fondue setu lze zakoupit i již hotovou směs na fondue, která gurmánům ušetří čas a práci s přípravou této oblíbené pochoutky.

Vanoce_fondue set

 

3) Nezbytnou výbavou pro všechny milovníky sýrů jsou různá sýrová náčiní. Mezi nejpopulárnější sýrová náčiní patří jednoznačně škrabky na sýr, pomocí kterých si gurmáni mohou vychutnat tenké plátky svého oblíbeného sýra, ať už jako součást sendviče, nebo jako doplněk k vínu. Škrabky jsou navíc velmi praktické a snadno použitelné, takže si s nimi poradí i začátečníci.

Vanoce_slicer Milano3

 

4) Další horký favorit, který si získává stále větší oblibu, je bezesporu sýr Tete de Moine společně s kráječem na tento vynikající sýr. Tete de Moine (v překladu Mnichova hlava) pochází ze Švýcarska a je známý svou jemně výraznou chutí. Pomocí speciálního kráječe nazývaného Girolle, se krouhá na tenké hoblinky, které umožňují sýru, aby se plně rozvinuly jeho aromatické tóny, které by při jiném způsobu krájení nevynikly. Hoblinky sýra jsou nejen chutné, ale také pěkně vypadají na sýrových mísách nebo obložených talířích.

Vanoce_Tete a krajec

 

5) Milovníci masa a paštik si pochutnají na vynikajícím kachním foie gras, které je vyhlášené svojí bohatou a krémovou chutí a jemně sametovou texturou. Neobsahuje konzervanty ani rychlosoli a je zavařené v tradiční patentní skleničce, která zaujme svým atraktivním vzhledem. Pro mnohé gurmány je foie gras symbolem luxusu a elegance, což ho činí ideálním dárkem k Vánocům.  

Vanoce_Foie gras

 

6) Gurmánům, kteří rádi mlsají, ale zároveň si hlídají svoji štíhlou linii, udělá radost francouzská sušená panenka Saint Agaune, která vyniká svou jedinečnou chutí a kvalitou. Je bohatá na bílkoviny a obsahuje 2,5x méně tuku než běžné klobásy, takže se jedná o ideální dárek pro všechny, kteří se snaží žít zdravě a přitom si chtějí dopřát něco opravdu chutného. Francouzskou sušenou panenku mohou gurmáni ochutnat jak v neochucené verzi, tak se sýrem comté anebo s chilli.

Vanoce - susena panenka

 

Jedlé dárky, případně sýrová náčiní, získávají stále větší popularitu, neboť představují originální a praktickou alternativu klasických dárků. Takže pokud hledáte originální dárek k Vánocům pro někoho, kdo má vše, neváhejte a vsaďte na jedlé dárky. Nejenže obdarovaného mile překvapí a potěší, ale jsou hlavně chutné, originální, praktické a zaručeně zanechají dojem. A kdo ví, třeba obdarovaný objeví svůj nový oblíbený sýr právě díky vašemu dárku!